הוצאה לאור – שאלות ותשובות

במהלך השנים נשאלתי מאות שאלות בבלוג עצמו ובפניות אישיות בנוגע להוצאה לאור. אני ממשיך לענות לכל שאלה באופן אישי. עם זאת, רבות מן השאלות חזרו על עצמן ולכן ריכזתי בעמוד הזה תשובות לשאלות המרכזיות. מעבר לכך אני ממליץ לכם לחקור בעצמכם – זו הדרך הטובה ביותר ללמוד את העולם הזה והאופן שבו אני הגעתי לתובנות ולמסקנות המופיעות כאן.

שאלות ותשובות

למה הוצאה לאור X לא מופיעה אצלך ברשימה של הוצאות ספרים מומלצות או: מה דעתך על הוצאה Y ?

התשובה לכך מתחלקת לשתיים:
1. בחלק מהמקרים מדובר בהוצאה חדשה או שאין לי מספיק מידע עליה. התחום של הוצאה לאור דינמי מאוד. הוצאות רבות קמות ונופלות ולא את כולן אני מכיר. כדי לבדוק האם הוצאה כלשהי מתאימה לכתב היד שלכם קראו את הפוסט איך לבחור הוצאה לאור. אחרי שתעברו על כל השלבים הרשומים תוכלו בסבירות גבוהה לדעת איזו הוצאה מתאימה לכתב היד שלכם.
2. במקרים מסוימים אחרי היכרות אישית או בעקבות תלונות מצד סופרים השמטתי הוצאות מהרשימה או מלכתחילה לא הוספתי אותן. לא אנקוב בשמות ההוצאות הללו בעיקר מכיוון שלכל אחד יכולה להיות חוויה אחרת. הפוסט איך לא להוציא לאור יכול לעזור לכם להימנע ממפח נפש וחתימת חוזה עם הוצאה שאיננה מתאימה לכם. אם תעברו בתשומת לב, סעיף אחר סעיף, על שני הפוסטים המפורטים כאן אני בטוח שתגיעו למסקנות הנכונות.

קיבלתי שתי הצעות שאחת מהן זולה משמעותית מהשנייה

חשוב להבין שכל הוצאה לאור משתמשת בנותני שירותים: עורכים, מעצבים, מפיצים וכו’… עורך מבוקש ובעל ניסיון ייקח מן הסתם מחיר גבוה יותר. עורך מתחיל שזהו לו הספר הראשון שהוא עורך יקבל פחות. הפתרון הזול אפשרי אבל יש לוודא שהוא מגיע מהוצאה טובה ובעלת מוניטין. מחיר זול עלול להעיד על נותני שירות פחות מנוסים. בדקו לעומק את ההצעות שקיבלתם מכל הוצאה. בעיניי חשוב לא לוותר על עריכה ספרותית טובה, עיצוב ושיווק. ממליץ לקרוא את הפוסט: 7 טעויות שסופרים עושים בבחירה של הוצאה לאור.

האם אתה ממליץ על הוצאה לאור עצמית?

זה מאוד תלוי במטרות שלכם ובאפשרויות העומדות בפניכם. אם יש לכם כוח להתעסק בכל התהליך המורכב של הוצאה לאור ולמעשה להיות בית הוצאה לאור של ספר אחד זו בהחלט אפשרות טובה. ובשנים האחרונות ישנן כמה הצלחות גדולות של ספרים שיצאו בהוצאה עצמית. בכל מקרה ממליץ לא לדלג על עבודה עם אנשי מקצוע, בוודאי עורך ספרותי.
למי שאין את הכוח ואת הזמן, ישנן מספיק הוצאות לאור טובות שיעשו את העבודה בשבילכם. הציצו ברשימה של הוצאות ספרים מומלצות. זה אולי יעלה לכם קצת יותר, אבל לדעתי שווה, בוודאי בספר ראשון. רק שימו לב לא לקפוץ על ההוצאה הראשונה ולא להתפתות לשלם סכומים גדולים כי הבטיחו לכם בלשון חלקלקה כל מיני הבטחות. ההבטחות של הוצאה לאור צריכות להסתכם בכך שהם יוציאו לאור את הספר שלכם, לא יותר.
כמו כן קיראו את הפוסט: שעתה היפה והמציאותית של הוצאה עצמאית (להבדיל מ”עצמית”).

על אילו אנשי מקצוע אתה ממליץ?

כל המידע בפוסט הזה.

מה כדאי לשאול בפגישה עם הוצאת ספרים \ על מה להתעקש בחוזה?

  • לדרוש לראות תיאור מפורט של העלויות – אולי תרצו לערוך את כתב היד עם עורך חיצוני שמקובל על ההוצאה ולחסוך את הרכיב הזה מהצעת המחיר.
  • לוודא שישנו תאריך יעד בו הספר ייצא לאור ובמידה והוא לא ייצא בתאריך היעד מדובר בהפרה של החוזה וחזרה אוטומטית של הזכויות אליכם
  • מיהו העורך איתו תעבדו? מי יהיה איש הקשר שלכם אחרי שהספר יוצא לאור?
  • מקובל שהזכויות הן משותפות לסופר ולהוצאה, אל תפחדו מסעיף זה.
  • עם זאת, וודאו שיש לכם “נקודת יציאה” אחרי שנתיים או שלוש בה הזכויות המלאות חוזרות אליכם, כמובן במידה והספר מפסיק להימכר.
  • במידה והספר נמכר וההוצאה מעדיפה לא להדפיס עוד מהדורות אפשר לבקש שהזכויות יחזרו אליכם.
  • בקשו לקבל כמה שיותר ספרים אליכם, אותם תוכלו למכור \ לתת במתנה \ לשלוח לסקירות ולתחרויות.
  • בררו כיצד מתנהל היח”צ בהוצאה, לאן הם שולחים את הספרים ואילו מאמצים הם יכולים לעשות כדי לקדם את הספר (אל תצפו להרים וגבעות, בכל מקרה מאמצי השיווק יפלו בעיקר עליכם)?
  • בדקו את האופציה של הוספת הספר למבצעים בחנויות הספרים (במידה ואתם מעוניינים)
  • וודאו שהספר יוצא גם בגרסה דיגיטלית.
  • כמובן בררו מהם התגמולים שלכם. זכרו שככל הנראה הספר לא יימכר במאות רבות של עותקים (גורלם של רוב מכריע מהספרים בישראל), ולכן חשוב יותר להוזיל את ההשתתפות בספר מאשר לקבל תמלוגים גבוהים.
  • וכמובן, אם אתם משתתפים בהפקה של כל \ רוב הספר דאגו לקבל את כל \ רוב התגמולים.

גילוי נאות: כל התשובות כאן ובכלל בבלוג “לשבור את המגירה” מבוססות על דעתי האישית והבלתי מחייבת. במידה ואתם חושבים אחרת והחוויה שלכם שונה אשמח אם תעדכנו אותי במייל זה: ofiroz2010@gmail.com כדי שסופרים אחרים יוכלו להפיק תובנות וללמוד מהידע שלכם.

בהצלחה רבה והרבה הרבה סבלנות…

אופיר

כל הזכויות שמורות לאופיר עוז 2020©

תנאי שימוש

מדיניות פרטיות