בשנים האחרונות דברים רבים השתנו בעולם ההוצאה לאור: ההוצאות השתנו, הרגלי הקריאה השתנו, הטכנולוגיה השתנתה, וגם הפעולות והשלבים שכותב צריך לעבור לפני פרסום ספרו, בין אם הוא מוציא לאור בהוצאה מסורתית, עצמאית או עצמית. לפניכם מדריך מותאם לימינו, המאפשר למצות את כל שלושת אפשרויות ההוצאה לאור במפת דרכים אחת שלמה. השלבים הם כרונולוגיים וחשוב לעקוב אחריהם לפי הסדר, כדי להימנע מטעויות, מסוג אלה שעשה עבדכם הנאמן שחזר לשלב 5 אחרי שלב 11.
מעדיפים להאזין? מוזמנים לפודקאסט: שוברים את המגירה, אבל מומלץ מאוד לקרוא ולעקוב אחר השלבים:
1. סיימו גרסה ראשונה של כתב היד
הנה עצה שקיבלתי מהסופרת צרויה שלו: רוצו על הגרסה הראשונה של כתב היד וסיימו אותה. אפשר להתעכב על קטעים שבעינכם חשובים, או שאתם נהנים לכתוב, אבל ככלל, כוונו עצמכם לסיום הגרסה הראשונה, גם אם לא הכול פתור, ואם חלקים מסוימים כתובים רע. השלמת הגרסה הראשונה של כתב היד תעזור לכם להבין את הספר טוב יותר, ותכין אתכם לכתיבת הגרסה השנייה.
"כדי לכתוב ספר טוב, קודם כל כתבו טיוטה גרועה."
אופיר עוז
2. הניחו לכתב היד, לשבוע לפחות
בין אם אתם מרגישים תנופה בכתיבה ובין אם אתם מרגישים סחוטים, הפוגה תעזור לכם להתרחק מהטקסט, שאולי הספקתם להתאהב בו ולא לראות בו את הפגמים שבטוח נמצאים שם. זה הזמן לקרוא ספר בז'אנר שלכם, או לקבל השראה מהרצאת טד מעוררת השראה של אליזבת גילברט. עוד ספרים שיכולים לעזור לכם: "דרך האומן" של ג'וליה קמרון, ו-"סיפור" של רוברט מקי.
3. כתבו גרסה שנייה (או: "איזה מזל שלא שלחתי את הזוועה הזו לקוראי בטא")
אין סופר שלא מכיר את ההרגשה כשהוא עובר על טקסט שכתב ונחרד להיווכח כמה הוא גרוע. הגרסה השנייה אינה מיועדת רק לתיקון טעויות ולשיפור ניסוחים, אלא חשוב יותר: לשינויים מהותיים במבנה, לעיבוי ולחידוד דמויות, לבניית עולם מדויק ואמין יותר, לעבודה על הקשרים בין הדמויות, ועוד. ייתכן ותגלו דברים מהותיים שלא חשבתם עליהם ושישמחו אתכם מאוד.
4. שלחו את הטקסט לקוראי בטא \ קוראים ביקורתיים
קוראים ביקורתיים או קוראי בטא טובים יקראו את הספר שלכם ויעירו הערות מעמיקות ובונות. נסו לשלוח את הטקסט כשהוא מבחינתכם "עומד" טוב, גם אם הוא מצריך עוד גרסה.
5. עברו תהליך של חוות דעת עם עורך ספרותי מנוסה
זו אולי אחת מהנקודות החשובות ביותר. במקביל, או אחרי חוות דעת של קוראים ביקורתיים. כותבים רבים תוהים אם בשלב הזה נכון להיכנס לתהליך עריכה מלא. אני ממליץ שלא לערוך בשלב זה. עריכה ספרותית מלאה תתבצע לפני שהספר שלכם יצא לאור. חבל להוציא הרבה כסף ולהשקיע הרבה זמן בטקסט שממילא יעבור עריכה ספרותית נוספת לפני הוצאה לאור. כמובן שאם אתם מוציאים בהוצאה עצמית התמונה משתנה ועליכם למצוא עורך שיערוך את הספר כולו. בשלב זה אני ממליץ על חוות דעת.
מה ההבדל בין עריכה ספרותית לחוות דעת?
עריכה ספרותית מדייקת את כתב היד עד רמת הניסוח של כל משפט ומשפט. אל תסמכו על העורך שישפר פלאים את הטקסט; רק אתם יכולים לכתוב את הספר שלכם. לעריכה הסופית צריך להגיע עם כתב יד במצב טוב ככל שניתן.
חוות דעת עולה הרבה פחות ולוקחת פחות זמן. בחוות דעת העורך ייתן לכם כיוון ודגשים לעבור עליהם בגרסה הבאה. חוות דעת של עורך מצוין תיתן לכם את כל הכלים להקפיץ את רמת כתב היד שלכם בגרסה הבאה.
6. כתיבה של גרסה שלישית ורביעית
אחרי קבלת ההערות והדגשים מצד קוראים ביקורתיים ובמיוחד מהעורך שנתן לכם חוות דעת, צאו לדרך וכתבו את הגרסה הבאה. חוות דעת מאפשרות בדרך כלל מעבר נוסף של העורך שיצריך עוד גרסה. מניסיוני דווקא הגרסאות השלישית והרביעית יעניקו לכתב היד שלכם קפיצה משמעותית.
7. שליחה להוצאות לאור (מסורתיות, ולאחר מכן לעצמאיות)
אחרי, ורק אחרי תהליך עריכה משמעותי, שיכול להסתיים גם בגרסה חמישית או שישית, אפשר להתחיל לשלוח להוצאות לאור. חשוב מאוד לפעול לפי לוח זמנים מדוקדק כדי לנסות ולקבל את כל התשובות בבת אחת.
אם אתם שולחים להוצאות מסורתיות: שלחו להן קודם וקחו בחשבון את זמן התשובה המשוער: שלושה עד שישה חודשים. רק אחרי שאתם מקבלים תשובות מהן שלחו להוצאות עצמאיות. זמן תשובה משוער להוצאות עצמאיות שבוע עד חודש.
8. אספו את כל התשובות מההוצאות (מסורתיות ועצמאיות)
במידת האפשר, נסו לקבל את כל התשובות יחד. במידה ואתם ממתינים לתשובות מהוצאות נוספות, עדכנו את ההוצאות שמחכות לתשובתכם באופן שקוף ומכבד. הוצאה שמכבדת את עצמה תבין ותקבל את רצונכם לקחת את הזמן לפני החלטתכם. מתקשים להחליט בין מספר הצעות של הוצאות? עברו על החלק השני של הפוסט איך לבחור הוצאה לאור.
9. הציעו לעצמכם הצעה (הוצאה עצמית)
לצד ההצעות שתקבלו מהוצאות מסורתיות ועצמאיות, הציעו לעצמכם הצעה. היום כל כותב יכול להיות המו"ל של עצמו, להשתמש בנותני שירותים ולהוציא את הספר לבד. זה כמובן מצריך מכם להיות אחראיים לכל השלבים של הוצאת ספר לאור ובכלל זה: עריכה ספרותית ולשונית, עיצוב, עימוד, הדפסה, הפקת ספר דיגיטלי וקולי, שיווק ועוד. אתם מוזמנים להעזר בפוסט: כמה עולה להוציא לאור, ובפוסט: בעלי מקצוע מומלצים להוצאה לאור.
10. החליטו על הוצאה לאור (מסורתית, עצמאית או עצמית)
העמידו את כל ההצעות שקיבלתם, כולל את ההצעה שלכם עצמכם, ותנו לעצמכם יום יומיים להחליט.
11. חתמו על ההסכם (גם אם זה מול עצמכם)
לפני שאתם חותמים על כל הסכם הוצאה לאור, תוכלו למצוא טיפים בסעיף האחרון של הפוסט שאלות ותשובות.
12. למדו והפיקו את המירב מתהליך ההוצאה לאור
לימדו מהעורכ\ת, התענגו על העבודה עם המעצב\ת. ראו איך עובדת ההוצאה לאור שבחרתם. זהו תהליך נפלא ומרגש – תהנו ממנו.
13. הגשימו את החלום!
זה הזמן לחגוג! כתב היד שלכם הפך לספר. תנו הסנפה יפה מהספר המודפס, וטפחו לעצמכם על השכם.