אנחנו חיים בעידן שבו כל המידע חשוף לנו, אנחנו יכולים ליצור קשר עם סופרים אחרים, לקבל עצות בחינם מבלוגים ומקבוצות פייסבוק, לעשות השוואה אמיתית בין מספר רב של הוצאות לאור, ובכל זאת אני שומע על עוד ועוד מקרים של כותבים שעושים טעויות קשות בתהליך החיפוש של הוצאות לאור, ואף מתקשרים בחוזים עם הוצאות פחות הגונות ועם חוזים שלא מיטיבים עם הסופר. מקווה שהמדריך הזה יעזור לכם לקבל החלטה מושכלת, ואם לא תמיד אפשר להתייעץ.
איך לא להוציא לאור?
- לסיים גרסה ראשונה של כתב היד (עדיין לא ספר) ולחפש מיד הוצאה.
- לקבל מחמאות מקוראים ביקורתיים ולהיות בטוחים שכתבתם יצירת מופת.
- לחפש בגוגל "הוצאות לאור" ולחשוב שאלו ההוצאות היחידות האפשריות.
- להתבשם ממחמאות גורפות מצד הוצאות לאור.
- להקשיב להבטחות בנוגע ל"פוטנציאל המסחרי" של הספר.
- לא לערוך השוואה בין כמה הוצאות לאור.
- לא לעשות משא ומתן.
- לוותר על עריכה ספרותית ברמה הגבוהה ביותר.
- לוותר על עריכה לשונית.
- לא לקרוא את הבלוג הזה.
מה קורה בשוק ההוצאה לאור של ספרים בישראל?
יש כאן היצע עצום של כותבים, בוודאי הגדול מאז ומעולם. מהצד השני יש ביקוש מצומצם. אמנם הרבה ספרים נמכרים בישראל, אבל המכירות האלה לא מספקות את שבעת אלפים הספרים שיוצאים כאן מידי שנה. גם אם החנויות יכילו את כל הספרים הללו במשך מספר רב של חודשים, איך קונה מסכן שנכנס לחנות יספיק להיחשף אליהם? מכיוון שכבר ראיתי חוזה מצד הוצאת ספרים שהצביע על "פוטנציאל מסחרי גבוה" והבטיחה(!) מכירות. אולי עשירית האחוז מהספרים שיוצאים לאור בישראל אפשר להגדיר רב מכר. הסיכוי שלכם להתעשר ואפילו להתפרנס מכתיבת ספרים דומה לסיכוי לפרס ראשון בלוטו. אל תכתבו כדי להצליח, תכתבו כי אתם לא יכולים לא לכתוב.
אבל כותבים רוצים להוציא לאור בכל מחיר. זה לגיטימי. ההוצאות הגדולות כבר לא יכולות לקחת סיכון על ספרים שאינם רבי מכר מהרגע הראשון. אז הן מסרבות ל- 95% מכתבי היד ובמקרים רבים גם מציעות לסופר להשתתף בהפקת הספר בסכומים לא נמוכים. האמת? זכותן. להוציא לאור עולה כסף, וההוצאות הללו הן עסק כלכלי לכל דבר.
אז מה צריך לדעת כדי להוציא לאור בחכמה?
הנה הדברים שאסור לוותר עליו לפני שיוצאים לדרך:
1. עריכה עצמית מעמיקה וחוזרת מצד הכותב.
2. חוות דעת מצד עורך ספרות מקצועי או מפצחת סיפורים (ראו פוסט אנשי מקצוע מומלצים)
3. השוו בין כמה וכמה הוצאות לאור. תסבירו לי בבקשה איך עדיין יש אנשים שמשקיעים שלוש שנים בכתיבת הספר של חייהם ומשקיעים עשר דקות במציאת הוצאה לאור?
4. פנו לכמה הוצאות רלוונטיות, קבלו הצעות מכולן (אם ההוצאה מציעה דד ליין ואתם עדיין לא בטוחים, בקשו בנימוס עוד זמן לחשוב על זה עד שתקבלו את כל ההצעות מכל ההוצאות). חשוב להשוות בין ההצעות. שאלו סופרים אחרים שהוציאו באותה הוצאה (כיום אין בעיה להגיע לכל סופר), ורק אז קבלו החלטה ולחתום עם ההוצאה שבחרתם.
5. קיראו את הפוסט איך לבחור הוצאה לאור ועברו על הרשימה של הוצאות ספרים מומלצות..