הוצאה לאור – שאלות ותשובות

בעמוד הזה תוכלו למצוא תשובות לשאלות נפוצות בנושא של הוצאה לאור. עדכון אחרון: נובמבר 2024.

למה הוצאה לאור X לא מופיעה אצלך ברשימה של הוצאות ספרים מומלצות או: מה דעתך על הוצאה Y ?

התשובה לכך מתחלקת לשתיים:
1. בחלק מהמקרים מדובר בהוצאה חדשה או שאין לי מספיק מידע עליה. התחום של הוצאה לאור דינמי מאוד. הוצאות רבות קמות ונופלות ולא את כולן אני מכיר. כדי לבדוק האם הוצאה כלשהי מתאימה לכתב היד שלכם קראו את הפוסט איך לבחור הוצאה לאור. אחרי שתעברו על כל השלבים הרשומים תוכלו בסבירות גבוהה לדעת איזו הוצאה מתאימה לכתב היד שלכם.
2. במקרים מסוימים אחרי היכרות אישית או בעקבות תלונות מצד סופרים ישנן הוצאות שבכוונה לא מופיעות ברשימה. לא אנקוב בשמות ההוצאות הללו בעיקר מכיוון שלכל כותב או כותבת יכולה להיות חוויה אחרת. הפוסט איך לא להוציא לאור יכול לעזור לכם להימנע ממפח נפש וחתימת חוזה עם הוצאה שאיננה מתאימה לכם. אם תעברו בתשומת לב, סעיף אחר סעיף, על שני הפוסטים המפורטים כאן אני בטוח שתגיעו למסקנות הנכונות.

מה צריך לקרות כדי שהוצאה לאור מסורתית תוציא לאור את הספר שלי על חשבונה?

הוצאה מסורתית תוציא לאור את הספר שלך כתוצאה מאחת הסיבות הבאות:

1. לספר פוטנציאל שיווקי גדול וההוצאה מהמרת עליו (קורה למעט מאוד ספרים, אפילו ספרים עם פוטנציאל שיווקי גבוה מאוד לא התקבלו בהוצאות כך שהפלח הזה קטן יחסית).
2. להוצאה חשוב לה שהספר הספציפי שלך יצא בהוצאה (סופר נחשב, נושא מעניין, איכות ספרותית גבוהה שההוצאה רוצה לנכס לעצמה).
3. יתכן ותקבלו תשובה חיובית אך בצידה הצעה למימון הוצאת הספר. מימון שיכול להיות גבוה למדיי. לצערנו, אנחנו שומעים על יותר ויותר מקרים בהם הסופר בעצמו משלם סכומים גבוהים עבור הוצאת הספר גם בהוצאות מסורתיות.

קיבלתי תשובה שלילית מהוצאה לאור מסורתית, האם אוכל לשלוח לה שוב?

התשובה הרגילה (שאולי תקבלו מהוצאות) היא "לא. אבל במקרים רבים אפשר לשלוח שוב כתב יד להוצאה לאור.
אם כתב היד שלכם עבר עריכה משמעותית (בדגש על משמעותית) התקשרו להוצאה ובקשו ממנה לשלוח לה שוב. תוכלו לציין את העורך שעבדתם אתו ונתן לכם חוות דעת בעקבותיה שיפרתם את כתב היד. זה יכול לעזור.

הספר השלישי שלי הטוב מכל העולמות יצא לאור בהוצאת אפיק המסורתית, אחרי ששלחתי לה את כתב היד בפעם השנייה.

האם הוצאות לאור מסורתיות לוקחות כסף על הוצאה לאור?

על פי שמועות חוזרות ונשנות וגם כמה דיווחים ישירים במקרים רבים הוצאות מסורתיות מבקשות תשלום על ההוצאה. מדובר בעיקר בספרים שהן חושבות שראויים אבל הפוטנציאל המסחרי שלהם לא בהכרח גבוה. וזה המצב ברוב מכריע של הספרים שיוצאים היום, גם של סופרים מוכרים. הוצאת ספר פרוזה לאור כרוכה בעלויות לא קטנות, בעיקר עריכה ספרותית ולשונית, עיצוב הדפסה והפצה. פעם ההוצאות יכלו לספוג את העלויות ולהרוויח מרבי מכר. היום זה פחות המצב. גם ספרים שנמכרים טוב לא עוברים בדרך כלל את אלף העותקים. לכן ההוצאות שהן עסק כלכלי לכל דבר מעבירות את ההשקעה לסופר.
ידוע לי שיש ספרים שיוצאים במימון ההוצאה, כך שתמיד יש סיכוי, אבל לצערנו הסיכוי לא גבוה.

אני לפני שליחה להוצאות, האם כדאי לעשות עריכה ספרותית?

התשובה הפשוטה היא: כרגע לא. עריכה ספרותית מלאה היא יקרה ונעשית ממש לפני ההוצאה לאור עצמה. עם זאת, בהחלט אני ממליץ על מה שנקרא "חוות דעת" מצד עורכים. וחשוב לעשות זאת בזמן הנכון. ראו פירוט על עריכה וחוות דעת בפוסט החשוב: להוציא לאור מא' ועד ת' בשנת 2025.

לשבור את המגירה - שאלות ותשובות

קיבלתי שתי הצעות שאחת מהן זולה משמעותית מהשנייה

חשוב להבין שכל הוצאה לאור משתמשת בנותני שירותים: עורכים, מעצבים, מפיצים וכו'… עורך מבוקש ובעל ניסיון ייקח מן הסתם מחיר גבוה יותר. עורך מתחיל שזהו לו הספר הראשון שהוא עורך יקבל פחות. הפתרון הזול אפשרי אבל יש לוודא שהוא מגיע מהוצאה טובה (העזרו בעמוד ההוצאות המומלצות). בדקו לעומק את ההצעות שקיבלתם מכל הוצאה. ממליץ לקרוא את הפוסט: 7 טעויות שסופרים עושים בבחירה של הוצאה לאור.

האם אתה ממליץ על הוצאה לאור עצמית?

זה מאוד תלוי במטרות שלכם ובאפשרויות העומדות בפניכם. אם יש לכם כוח להתעסק בכל התהליך המורכב של הוצאה לאור ולמעשה להיות בית הוצאה לאור של ספר אחד זו בהחלט אפשרות טובה. ובשנים האחרונות ישנן כמה הצלחות גדולות של ספרים שיצאו בהוצאה עצמית. בכל מקרה ממליץ לא לדלג על עבודה עם אנשי מקצוע, בוודאי עורך ספרותי.
למי שאין את הכוח ואת הזמן, ישנן מספיק הוצאות לאור טובות שיעשו את העבודה בשבילכם. הציצו ברשימה של הוצאות ספרים מומלצות ו- הוצאות ספרים עצמאיות. זה אולי יעלה לכם קצת יותר, אבל לדעתי שווה, בוודאי בספר ראשון. רק שימו לב לא לקפוץ על ההוצאה הראשונה ולא להתפתות לשלם סכומים גדולים כי הבטיחו לכם בלשון חלקלקה כל מיני הבטחות.

מה לגבי הפצה של הספר?

הפצה של ספר לחנויות עולה הרבה כסף, וכוללות הבאה פיזית של הספרים, התנהלות מול החנויות (החנויות לא רוצות להתנהל מול כל סופר וסופר), ותשלום לסופרים. זה הרבה עבודה ולכן הרבה כסף וסופרים רבים מוותרים על התענוג.

הפצה כשלעצמה איננה מביאה למכירת ספרים. מקסימום יכולה לעזור להם (פעם הרבה יותר מעכשיו). מה שיותר חשוב זה ליצור ביקוש. דוגמא: בחורה צעירה פרסמה ספר בהוצאה עצמית – ספר הדרכה לילדים על כתיבת קוד. הספר הזה התפוצץ גם בלי הפצה בכלל. (באשר לסיבות אולי זו אמונה של הורים שאם הילד יתחיל מוקדם הוא יהיה מתכנת כשיהיה גדול). היום אם מישהו יחפש את הספר בסטימצקי או בצומת ספרים, יש סיכוי שהוא ימצא אותו כי ההצלחה הגדולה של הספר הביאה אותו לחניות. בכל מקרה זה קרה רק לאחר שהתגלה ביקוש.
בפועל מה שקורה עם ספרים הוא שגם אם מפיצים אותו הכי טוב שאפשר בכל חנות בישראל, הוא מקבל במה בשבוע שבועיים הראשונים, ואז מעבירים אותו לעמוד ספרות המקור, ואחרי חודש אם אין מכירות מטורפות, למחסן.
הפצה של ספר לחנויות עולה הרבה כסף, וכוללות הבאה פיזית של הספרים, התנהלות מול החנויות (החנויות לא רוצות להתנהל מול כל סופר וסופר), ותשלום לסופרים. זה הרבה עבודה שגוררת איתה עלויות גבוהות.
לכן הנטיה לאחרונה היא לא להפיץ באופן רגיל בחנויות אלא לנסות למכור את הספר בירידים, בהרצאות, לחברים, במקומות עבודה, במפגשים ספרותיים ורק אז אם יש הצלחה לשקול הפצה.
הדרך הטובה ביותר היא ליצור קהילה שהסופר מנהל שהיא סביב שנוא שקשרו לספר. ובבוא היום חברי הקהילה יקנו את הספר. לדוגמא הספר: "איך ללטף קיפוד" של מור אסאל.

על אילו אנשי מקצוע אתה ממליץ?

כל המידע בפוסט הזה.

מה כדאי לשאול בפגישה עם הוצאת ספרים \ על מה להתעקש בחוזה?

  • לדרוש לראות תיאור מפורט של העלויות – אולי תרצו לערוך את כתב היד עם עורך חיצוני שמקובל על ההוצאה ולחסוך את הרכיב הזה מהצעת המחיר.
  • לוודא שישנו תאריך יעד בו הספר ייצא לאור ובמידה והוא לא ייצא בתאריך היעד מדובר בהפרה של החוזה וחזרה אוטומטית של הזכויות אליכם
  • מיהו העורך איתו תעבדו? מי יהיה איש הקשר שלכם אחרי שהספר יוצא לאור?
  • מקובל שהזכויות הן משותפות לסופר ולהוצאה, אל תפחדו מסעיף זה.
  • עם זאת, וודאו שיש לכם "נקודת יציאה" אחרי שנתיים או שלוש בה הזכויות המלאות חוזרות אליכם, כמובן במידה והספר מפסיק להימכר.
  • במידה והספר נמכר וההוצאה מעדיפה לא להדפיס עוד מהדורות אפשר לבקש שהזכויות יחזרו אליכם.
  • בקשו לקבל כמה שיותר ספרים אליכם, אותם תוכלו למכור \ לתת במתנה \ לשלוח לסקירות ולתחרויות.
  • בררו כיצד מתנהל היח"צ בהוצאה, לאן הם שולחים את הספרים ואילו מאמצים הם יכולים לעשות כדי לקדם את הספר (אל תצפו להרים וגבעות, בכל מקרה מאמצי השיווק יפלו בעיקר עליכם)?
  • בדקו את האופציה של הוספת הספר למבצעים בחנויות הספרים (במידה ואתם מעוניינים)
  • וודאו שהספר יוצא גם בגרסה דיגיטלית.
  • כמובן בררו מהם התגמולים שלכם. זכרו שככל הנראה הספר לא יימכר במאות רבות של עותקים (גורלם של רוב מכריע מהספרים בישראל), ולכן חשוב יותר להוזיל את ההשתתפות בספר מאשר לקבל תמלוגים גבוהים.
  • וכמובן, אם אתם משתתפים בהפקה של כל \ רוב הספר דאגו לקבל את כל \ רוב התגמולים.

גילוי נאות: כל התשובות כאן ובכלל בבלוג "לשבור את המגירה" מבוססות על דעתי האישית והבלתי מחייבת. במידה ואתם חושבים אחרת והחוויה שלכם שונה אשמח אם תעדכנו אותי במייל זה: ofiroz2010@gmail.com כדי שסופרים אחרים יוכלו להפיק תובנות וללמוד מהידע שלכם.

בהצלחה רבה והרבה הרבה סבלנות…

אופיר

כל הזכויות שמורות לאופיר עוז 2020©

תנאי שימוש

מדיניות פרטיות