הוצאות לאור – עושים סדר

בישראל יש עשרות רבות של הוצאות לאור. מה ההבדלים ביניהן ואיך לבחור את ההוצאה הנכונה עבורכם. המדריך הקצר הזה יעזור לסופרות ולסופרים שבדרך למצוא את ההוצאה הנכונה.

הוצאות לאור מסורתיות

פעם, במאה העשרים העליזה, פעלו בישראל פחות מעשר הוצאות לאור. כולן היו “הוצאות לאור מסורתיות”. כלומר הכותב היה שולח כתב יד. ההוצאה העסיקה לקטורים שקראו את כל כתבי היד שנשלחו להוצאה וסיננו אותם. אם כתב היד היה עובר שלב, היה עורך ההוצאה קורא את כתב היד ואם גם הוא חשב שכתב היד ראוי לצאת לאור, הוא היה מגיע לשולחנה של המערכת, לדיון אחרון. הוחלט לא להוציא את הספר? הכותב קיבל מכתב דחייה מנומס. הוחלט להוציאו לאור? (בזמנו, על פי כמה וכמה תשובות שליליות שקיבלתי בזמנו הסיכוי לכך עמד על אחוז אחד) ההוצאה היתה מזמינה את הכותב אחר כבוד לבית ההוצאה, חוזה היה נחתם, ההוצאה היתה מוציאה לאור את הספר על חשבונה והסופר היה מקבל תמלוגים – אחוז מסוים ממכירות הספר.
כיום פעילות בישראל כשמונה הוצאות מסורתיות. לצערנו כיום הסיכוי שסופר לא מוכר יזכה לקבל חוזה על חשבון ההוצאה הוא, נאמר זאת בעדינות, לא כמו פעם.
זו לא אשמתן של ההוצאות. הפקת לאור של ספר כרוכה בעלויות רבות. נתחיל בעורכת הספר שהיא אשת מקצוע שמשקיעה שעות על שעות, עם הסופר ובלעדיו, בכתב היד, נמשיך בעורכת הלשונית במעצבת, בעימוד, בספר הדיגיטלי, בהפצה, בשיווק. הוצאה לאור היא עסק כלכלי לכל דבר ולכן לא תמיד יכולה להשקיע כספים רבים בספר שבממוצע, גם אם הוא טוב, רחוק מאוד מהחזרת ההשקעה. לכן קמו בארץ:

הוצאות לאור עצמאיות

הוצאות לאור עצמאיות מספקות את כל השירותים שנותנות ההוצאות לאור המסורתיות, אבל הסופר עצמו משקיע את הכסף, חלקו או כולו, בהפקת הספר. כך הסיכון עבור ההוצאה הוא נמוך, או אפס, וזה מאפשר לה להוציא יותר ספרים, ולסופרים רבים יותר לצאת לאור.
כמובן שיש מגוון רחב מאוד של הוצאות לאור עצמאיות. לא בטוח שכדאי לשלוח כתבי יד לכל עשרות ההוצאות הללו. אבל יש דרך קלה, אם כי לא קצרה, לבחון איזו הוצאה מתאימה לכתב היד שלכם.

איך לבחור הוצאה לאור?

  1. סיימו את כתב היד שלכם אחרי עבודת כתיבה סבלנית ומאומצת, אל תמהרו לצאת לאור! עריכות רבות (פנימיות ומוטב גם חיצוניות), פידבקים מקוראים ביקורתיים, ועריכה סופית שלכם הכרחית לפני משלוח כתב היד.
  2. גשו לרשימת ההוצאות המומלצות והוסיפו הוצאות משלכם אחרי תחקיר עצמאי.
  3. חשוב! בקרו באתרים של ההוצאות, צרו קשר עם סופרים שהוציאו באותן הוצאות ושאלו אותם על החוויה שלהם. אל תתעצלו ואל תתביישו. סופרים ישמחו לשתף אתכם בחוויה וזה יכול להציל אתכם מבחירה בהוצאה הלא נכונה עבורכם.
  4. בדקו שההוצאות שבחרתם אכן מקבלות כעת כתבי יד! בדקו מהן הדרישות שלהן למשלוח כתבי יד.
  5. שלחו לכל ההוצאות הרלוונטיות. זכרו שלכל אחת מהן לוקח זמן שונה לחזור עם תשובה. הוצאות לאור מסורתיות – שלושה חודשים ואפילו יותר (מותר להתקשר אחרי חודשיים ולשאול מה מצב כתב היד, אם עבר לקטורה ומתי צפויה תשובה סופית). הוצאות לאור עצמאיות – שבוע עד חודשיים.
  6. שלחו את כתב היד שלכם לכל ההוצאות שנותרו והמתינו לכל התשובות.
  7. קיבלתם יותר מתשובה אחת חיובית? יופי! החליטו על ההוצאה לאור הטובה ביותר בעזרת הפוסט הזה.
בהצלחה!
הוצאות לאור

כל הזכויות שמורות לאופיר עוז 2020©

תנאי שימוש

מדיניות פרטיות