הוצאת ספרים – איך לבחור את ההוצאה הנכונה עבורכם

אז כתבתם ספר (או יותר נכון כתב יד, הוא עדיין לא ספר). שלחתם לקוראים ביקורתיים, עברתם עליו שוב וערכתם שוב, ואולי אפילו עבדתם עם עורך חיצוני. מה עכשיו? זה הזמן לפנות לבחור הוצאת ספרים לא?
בגדול כן, אבל כדאי לדעת איך לעשות את זה נכון.

בקרוב יצא לאור ספרי השלישי. ארבע שנים עבדתי עליו, ארבע שנים נטו. אז אולי אני קצת איטי, אולי קצת מתלבט ומתחבט יותר מידי. אבל דבר אחד בטוח: גם לפני שנתיים בסוף הגרסה השלישית חשבתי שהספר מוכן, ודי הייתי בטוח שהוא יצא לאור בהוצאת ספרים מובילה.

הוצאת ספרים

למזלי הוא כן יצא לאור בהוצאת ספרים איכותית ונפלאה, אבל הגרסה שתצא לאור בקרוב תהיה הגרסה השמונה וחצי (כן, כמו הסרט), ומזל שהוא לא יצא שנתיים מוקדם יותר כי עכשיו הוא הרבה יותר טוב.

מה זה מלמד אותנו (או לפחות אותי)

שכל ספר, במיוחד ספר פרוזה (אבל לא רק) צריך לעבור תהליך ארוך שבמהלכו הוא "מתיישב", מדייק יותר, מתהדק בעצמו, והופך לספר שראוי לצאת לאור ולהיקרא ע"י קוראים ותיקים שקוראים בלי סוף ושנוטשים אפילו את הסלולרי שלהם בשביל לקרוא את הספר שלכם. והיום יותר מפעם, אין לנו, הסופרים, הזדמנות לזייף, לקבל קרדיט מהקורא, שימתין עוד קצת כי "בעמוד שישים הספר באמת ממריא". אין דבר כזה יותר, ואם תשאלו אותי, בצדק. 
אז לפני שאנחנו בוחרים הוצאת ספרים אנחנו חייבים להביא את כתב היד שלנו למצב אופטימלי, וזה התהליך הארוך, המתיש, והנפלא ביותר – אין מחיר לתחושה שכתב היד טוב בהרבה מזה שהיה לפני חודש.

לשם כך יש לעבור ויה-דולורוזה ואלו הנקודות החשובות בה:

  1. לשבת על התחת ולכתוב ולכתוב ולערוך ולערוך ולערוך.
  2. להעמיק בתחקיר, לשחות בו, לעשות אותו כמו שצריך. לקרוא מדריכי כתיבה (אני נעזרתי מאוד בספרים: "סיפור" של רוברט מקי ודרך האמן של ג'וליה קמרון)
  3. אפשר להיעזר בסדנאות כתיבה, בספרים, אבל זה לא תחליף לסעיפים הקודמים שהם החשובים ביותר.
  4. מעבר לקוראים ביקורתיים כדי להעזר בעורכים שיתנו לכם חוות דעת לפני השליחה להוצאות, גם אם בתשלום, אנשים שהמקצוע שלהם זה שכתב היד שלכם יעבוד טוב יותר. כמה המלצות תוכלו למצוא בפוסט בעלי מקצוע מומלצים
  5. ואחרי כל זה אתם באמת מוכנים לשלב הבא:

איך לבחור הוצאת ספרים עבור הספר שלכם?

  1. קודם כל בקרו כאן: רשימה של הוצאות ספרים מומלצות
  2. היכנסו לאתר של כל אחד ואחת מההוצאות ובידקו אם הם בכלל מקבלים כתבי יד בימים אלה ומהם התנאים למשלוח
  3. שילחו קודם כל להוצאות המסורתיות. אם כי זיכרו שהסיכויים להתקבל אצלן נמוכים יחסית אלא אם כן כבר הוצאתם ספר ראשון או שיש לכם רב מכר ביד או שאתם אישיות מפורסמת ויש לכם קהילה שעוקבת אחריכם (מה לעשות, זה העולם, ופרסום פירושו מכירות)
  4. אם יש לכם באמת רב מכר ביד מוטב שתשקלו דווקא ללכת להוצאה אחרת בה ההפקה היא עליכם אבל 100% מהתמלוגים הולכים אליכם. תתפלאו לשמוע שאם דוד גרוסמן שמכר 30,000 עותקים מספרו האחרון היה הולך להוצאת ניב ספרים למשל, כלכלית זה היה, ככל הנראה (אם כי לא בטוח, אינני מכיר את החוזה שלו), משתלם יותר כי כל התמלוגים ממכירת הספרים מגיעים אליו.
  5. שילחו לכל ההוצאות הרלוונטיות, התקשרו לוודא שכתב היד נקלט אצלן וחכו לפחות שלושה חודשים, בינתיים: תהנו מהחיים, קיראו הרבה וכיתבו סיפורים קצרים (זה מה שאני עושה עכשיו)
  6. אם לא קיבלתם תשובה מהוצאת הספרים גם אחרי שלושה חודשים התקשרו לבדוק מה מצב כתב היד
  7. קיבלתם תשובה חיובית? יופי! היפגשו עם ההוצאה אבל נסו ככל יכולתכם לקבל באותו זמן את התשובות מכל ההוצאות. קשה להגיע לזה אבל אפשר לכוון
  8. רק אחרי שיש בידיכם את כל ההצעות מכל הוצאות הספרים ערכו השוואה, בידקו מי העורך ואילו שירותים תקבלו מההוצאה, כמה ספרים חינם מגיעים לכם? וכו'
  9. התייעצו עם סופרים שהוציאו באותה הוצאת ספרים ושאלו לדעתם
  10. חיתמו חוזה עם ההוצאה הכי טובה עבורכם ועבור הספר שלכם וצאו לדרך!

איך לא לבחור הוצאת ספרים?

  1. להקיש בגוגל הוצאת ספרים ולהקליק על המודעות הראשונות השייכות להוצאות ששילמו לגוגל כדי להופיע שם. אני לא אומר שההוצאות האלה לא טובות אני רק מציע קודם כל לבדוק את כולן, קודם כל המומלצות, אחר כך אחרות, ובטח לא לסגור לפני שבדקתם אחרות
  2. לשלוח להוצאת ספרים גרסא ראשונה של כתב היד (לדעתי גם את הגרסה השנייה והשלישית)
  3. לשלוח להוצאה אחת ולחכות לתשובה אחת
  4. להתקשר להציק להוצאת הספרים חודש אחרי. לקטורה לוקחת זמן, כבדו את הזמן של הוצאת הספרים
  5. לסגור מיד עם ההוצאה הראשונה שחזרה אליכם עם תשובה חיובית – תתפלאו לשמוע כמה אנשים עושים את זה.
  6. לפחד מדד ליין שנשלח אליכם על ידי ההוצאה ("תחתמו השבוע או שבכלל לא") זה לא ראוי ולא מכובד בעיני.
  7. להשאיר את ההחלטה לעצמכם, לא לשאול סופרים אחרים שהוציאו באותן הוצאות. לא לברר על ההוצאה שום דבר, פשוט ללכת ולחתום.
  8. ועוד דרכים בהן לא כדאי להוציא לאור

אם עדיין לא מצאתם תשובה לשאלה שלכם בקרו בעמוד שאלות ותשובות

בהצלחה רבה!

כל הזכויות שמורות לאופיר עוז 2020©

תנאי שימוש

מדיניות פרטיות